Alpinist Rogier aan het woord: van klim tot vergezicht

De Alpinisten van ALP Green Solutions; iedere dag weer klimmen ze tot ongekende hoogte. Het zijn experts en vakidioten die geen gouden bergen beloven, maar daadwerkelijk de allerbeste groene led-oplossingen maken en bedenken voor mens en milieu. Welke paden bewandeld worden om steeds opnieuw de top te bereiken? De Alpinisten zijn de uitgelezen personen om je daar meer over te vertellen. Zij zíjn immers ALP. In deze rubriek stellen we onze topsporters dan ook een voor een aan jullie voor. Vandaag in ‘Alpinisten aan het woord’: Rogier Vernooij, onze oprichter en directeur. Hij vertelt je alles over de bergen werk die hij voor ons verzet.

Leestijd blog4 minuten publicatiedatum artikel 10 oktober 2023

Rogier, klaar voor de klim? Want we gaan de eerste bergpas meteen omhoog. Maar dat is ook het idee van werken bij ALP, toch?

Jazeker! Meteen doen; daar zijn we sterk in. Zo is het bedrijf ook opgebouwd. Wij hebben geen 10 afdelingen die over iedere kleinigheid moeten beslissen, maar zijn meer van het snel besluiten en gáán. Dat maakt het voor onze klanten ook prettig om zaken met ons te doen.

Wat vertel jij als mensen je tijdens een feestje vragen wat je in het dagelijks leven doet?

Dat ik de oprichter van ALP Green Solutions ben, en me op de werkvloer het liefst met commerciële zaken bezighoud. Bij voorkeur met nieuwe producten die net iets anders zijn dan anders. Ik ben niet de technicus aan de tekentafel, maar kom met de ideeën. Ik signaleer waar behoefte aan is in de markt en initieer vervolgens de weg om in die behoefte te voorzien.

Hoelang vertel jij dat verhaal inmiddels al?

Bijna 6 jaar. Al begon ik natuurlijk ooit alleen; dan doe je van alles een beetje. Maar ALP is getransformeerd van een onemanshow in een goed functionerend bedrijf met een flink team van Alpinisten.

Met blaren op je voeten? Of is het toch vooral een prettige tocht?

Bouwen aan ALP is vooral leuk. Want als iets lukt, geeft het veel energie. Soms vergeet ik wel eens achterom te kijken en vind ik het allemaal wat te langzaam gaan. Maar als je ziet wat we in vergelijking met andere bedrijven neerzetten, dan presteren wij bovengemiddeld. We bereiken constant nieuwe toppen. En klanten zeggen het ook: jullie zijn een prettige partij om mee samen te werken. Dat is overigens geen vrijbrief om achterover te leunen; we blijven flink doorstappen. Zo zijn we onlangs begonnen met een eigen transportdienst, omdat we het vervoer door de reguliere pakketdiensten vaak te lang vonden duren. Houd je het zelf in de hand, dan kun je een bepaalde snelheid garanderen en weet je dat er geen pakketjes zoekraken of schades worden opgelopen. Meer flexibiliteit en minder fouten dus. Zo blijven we steeds voor het hoogst haalbare gaan.

Onderweg al mooie vergezichten gezien? Kun je er een uitlichten?

Onze huidige locatie wordt te krap. Daarom verhuizen we in mei naar een nieuw pand. Een mooie mijlpaal, want qua magazijn- en kantoorcapaciteit krijgen we 4 keer zoveel ruimte als nu. We verruilen onze 900 m² magazijn met 6 meter vrije hoogte voor 2.000 m² met een vrije hoogte van 11 meter. Zo zitten we de komende 5 jaar in ieder geval goed. En de klant? Die gaat van die hele logistieke operatie niets merken.

Je bewandelt jouw routes niet alleen. Dat doe je samen met klanten en werknemers. Hoe verloopt zo’n klim naar de top?

Mijn agenda vult zich tegenwoordig redelijk vanzelf. In de loop der jaren heb ik een flink netwerk opgebouwd en dus weten potentiële klanten ons over het algemeen prima te vinden. Ik zorg vervolgens dat die groothandels bij ons gaan bestellen. De accountmanagers zien er op hun beurt op toe dat deze partijen ook echt voor ons willen gaan werken.
Ik pak overigens ook altijd het maken van de jaarafspraken op, en de evaluaties. En heeft een van onze salesmanagers een interessant gat in onze markt gevonden, dan denk ik na over de invulling ervan. Soms is het ook gewoon een kwestie van goed luisteren. Dan horen wij iets een paar keer terugkomen en weten we: hier moeten we dus wat mee.

Jullie proberen met recht bergen te verzetten, dus. Een flinke uitdaging. Hoe blijf je scherp?

Ik heb niet echt tijd om níét scherp te zijn… ’s Ochtends breng ik mijn kinderen naar school en ’s avonds probeer ik op tijd thuis te zijn. Dus de rest van de dag is het een kwestie van gas geven. Wanneer ik veel te doen heb, kan ik gelukkig moeiteloos productief zijn. Het is zonde om dan met nutteloze dingen bezig te zijn. Daar zijn sommige ontwikkelingen binnen ALP ook op gebaseerd; dingen moeten niet langer duren dan noodzakelijk is. Een armatuur verpakken in een doos die er 2 dagen later weer afgaat bijvoorbeeld: zonde van ieders tijd en slecht voor het milieu. Daarom bedachten wij een speciale rolcontainer waar we de producten zonder verpakking veilig in kunnen vervoeren.

Wat is jouw stip op de horizon voor je klanten?

Ik wil onze klanten blij maken met wat we doen. Van lampen an sich worden ze misschien niet heel enthousiast. Maar ze hebben wel een vraag of probleem. En wij kunnen daarbij helpen. Ik hou ervan dingen makkelijker te maken voor een ander. Dat is eigenlijk wat wij de hele dag doen.

Hoe houd je daarvoor jouw conditie op peil?

Ik probeer af en toe naar de sportschool te gaan, al lukt dat niet altijd. Ach, ik ben in ieder geval lid…

En hoe zit het met je uitzicht als Alpinist; was jouw eigen route binnen ALP al helemaal uitgestippeld toen je begon? En wat staat er nog op de planning?

Mijn functie staat natuurlijk al vanaf het begin vast. Maar daarbinnen zijn nog genoeg onontdekte paden te bewandelen. Zo hebben we de ambitie om meer internationaal te leveren. In België zijn we al lekker bezig, in Duitsland zijn we hard aan de weg aan het timmeren en eind van de maand hebben we mensen uit Denemarken over de vloer. Ook het assortiment wil ik extra verbreden. En onze naamsbekendheid moet nog verder worden vergroot. We zijn er dus nog lang niet!

Dit was ‘m voor nu. Ook déze berg is weer met succes bedwongen. Voor welke hoogte trek jij de eerstvolgende keer je wandelschoenen weer aan?

De verhuizing. En de internationale doelstelling heeft ook nog aardig wat voeten in de aarde. Dat zijn wel 2 toppen die de komende tijd om goed schoeisel vragen.