Eigen teksten corrigeren

Vind jij het corrigeren van jouw zelfgeschreven teksten lastig? Want wat is nou de juiste schrijfwijze van dat ene woord? En kan die ellenlange zin niet toch gewoon blijven staan, want hij is zo mooi gecomponeerd? Zie je typfouten over het hoofd, omdat je jouw teksten bijna kunt dromen? En vallen taal- en stijlfouten je pas op als je schrijfsel al goed en wel online staat? Geen nood. Want wij hebben tips om je de juiste richting op te helpen. Van handige websites voor taaladvies tot aan foefjes om jouw tekst weer ‘als nieuw’ te bekijken.

Leestijd blog3 minuten publicatiedatum artikel 24 maart 2023

Wij zetten 7 tips voor je op een rij. Zo kom je typo’s op het spoor en maak je jouw teksten taalkundig kloppend. En geloof ons: met deze tools valt het eigenlijk best mee.

 1. Houd schrijven en corrigeren gescheiden
  Corrigeren is een proces an sich, net als (creatief) schrijven dat is. Houd die twee dus te allen tijde gescheiden. Want corrigeren terwijl je schrijft remt jouw creatieve flow. Laat je pen dus eerst leeglopen en ga dán pas ordenen, schrappen, bezemen en poetsen. Het optimale proces: schrijven – finetunen – redigeren.
 2. Gebruik naslagwerken, want ze zijn er niet voor niets
  Wij Nederlanders hebben er een handje van; spreekwoorden en gezegden verbuigen, ‘dubbelopjes’ of samenvoegingen en niet-bestaande woorden verzinnen. Zo roep je opeens dat het ‘klopt als een bus’, schrijf je ongemerkt ‘zoals bijvoorbeeld’ en spreek je over ‘optelefoneren’. En – meer dan dat nog – hebben we moeite met juist spatiegebruik. We strooien er zelfs mee. Terwijl de woorden vaak gewoon aaneengeschreven moeten worden. Geen kwestie van leven of dood natuurlijk, maar ook niet per se wenselijk.Twijfel je over een taalkundige kwestie, dan zijn er naslagwerken te over om te raadplegen. Wij noemen een paar van onze favorieten:
  www.woordenlijst.org (schrijfwijze woorden en afkortingen)
  www.onzetaal.nl (taalkundige kwesties)
  www.schrijfwijzer.nl (taalkundige kwesties)
 3. Zoek naar synoniemen
  Niets zo jammer als een tekst met vele woordherhalingen. Dat wordt storend op den duur. Wees je dus bewust van steeds opnieuw dat ene woord in jouw document. En blijf er gedurende het hele proces alert op. Moét je die ene term wel gebruiken, omdat je geen alternatief kunt bedenken? Open dan eens www.synoniemen.net. Dan zul je zien dat er vaak veel meer opties zijn dan je aanvankelijk dacht.
 4. Leg je voorlopige concepttekst een paar uur weg
  Wij zetten een voorlopige concepttekst altijd minimaal een dag voor een deadline op papier. Dat geeft voldoende tijd om ‘m na het schrijven en finetunen een paar uur weg te leggen en met ons hoofd in andere zaken te duiken. Want na een paar uur leest de tekst als nieuw en ben je veel scherper in het opmerken van typo’s, niet lekker lopende zinsconstructies en andere rariteiten.
 5. Lees je tekst hardop
  Soms kun je voor je gevoel een geweldige formulering bedacht hebben, maar leest ‘ie niet zo makkelijk als je eigenlijk zou willen. Lees je jouw tekst hardop, dan merk je meteen waar het spaak loopt. Doe dit overigens pas bij de finale versie van je tekst. Want dit tructje wordt minder effectief naarmate je het vaker toepast bij eenzelfde stuk.
 6. Aanpassingen in laatste versie? Lees opnieuw!
  Maak je tijdens het redigeren aanpassingen in je laatste versie? Prima, daar is die correctieronde voor. Maar voer dan wel standaard een extra check uit. Door de gehele zin waarin je een verandering aanbracht nogmaals hardop te lezen. Net als de zin ervoor en erna. Zo voorkom je dat er slordigheden insluipen. Typfouten. Of verkeerde verwijzingen door de verandering van formulering, bijvoorbeeld.
 7. Ander lettertype en nieuwe lettergrootte
  Ga je écht voor goed en foutloos? Zet je tekst dan tijdens een aller-állerlaatste correctieronde in een ander lettertype voor je op je scherm. Blaas ook de grootte op, zodat je iedere punt en komma duidelijk kunt zien. Je hersenen moeten de tekst zo in een ander ‘jasje’ registreren, wat maakt dat je weer met nieuwe ogen naar het geheel kijkt. Wel pas doen als de tekst voor je gevoel al 99% goed is

Zo. Dat waren ze; 7 tips om het corrigeren van jouw teksten effectiever en efficiënter te laten verlopen. En om het eindresultaat naar een hoger plan te tillen, want daar doe je het uiteindelijk natuurlijk allemaal voor. Het vergt wat discipline, maar je zult zien dat de bovenstaande punten op een gegeven moment helemaal vanzelf gaan. Veel succes!