Zo laat jij jouw (tone of) voice klinken

‘C’est le ton qui fait la musique.’ Het is een prachtig, kloppend Frans gezegde. De manier waaróp je iets zegt, is vaak belangrijker dan de boodschap zelf. In het dagelijks leven, maar zéker ook op zakelijk vlak is dat het geval. Reden dus om de huidige stem van jouw onderneming eens aan een kritische evaluatie te onderwerpen. Heb jij heel bewust voor jouw ‘tone of voice’ gekozen? Past-ie (nog) bij jou en je bedrijf? Spreek je er de juiste doelgroep mee aan? En ben je consequent in het gebruik ervan? We nemen je mee…

Leestijd blog3 minuten publicatiedatum artikel 10 juni 2025

Jouw ‘tone of voice’ is de manier waarop jij als organisatie communiceert. Dat kan serieus zijn of amusant. Activerend of vooral informerend. Spreek jij klanten aan met ‘u’ of ‘je’? En ben je breedsprakig in je uitingen of juist erg to the point? Die manier van spreken is idealiter heel consistent in ál je communicatie-uitingen doorgevoerd. Van vacaturetekst tot foutmelding op je website dus. Want het is jouw unieke stem. Je karakter. Je smoel in tekstvorm, zogezegd. Een sterke tone of voice maakt jouw onderneming herkenbaar en menselijk, en bepaalt de keuzes die je maakt in je teksten, campagnes en reacties op klachten of complimenten. Een soort intern navigatiesysteem waar je altijd op kunt terugvallen dus.

Bekende voorbeelden

Er zijn bedrijven met een erg uitgesproken tone of voice. In de communicatiewereld is Coolblue daar een veelgebruikt voorbeeld van. Die elektronicawinkel is eigenlijk het webshopequivalent van de labrador; bij iedereen bekend en geliefd. Dit door de sympathieke, aaibare uitstraling, vanwege hun grappige productteksten en herkenbare stijl. Coolblue is een echte allemansvriend die je je euro’s gunt. Missie geslaagd.

HEMA; nóg zo’n voorbeeld. Nuchter, vriendelijk en herkenbaar. Zelfs zonder het welbekende logo op de artikelen zie je meteen dat een product ‘echt HEMA’ is. En dat je weet wat je achter de toegangsdeuren kunt verwachten, nodigt uit tot even snel naar binnen lopen. Ook als je eigenlijk helemaal niks nodig hebt. Voilà!

Vind je eigen stem

Je eigen, passende tone of voice vinden? Het begint allemaal met jezelf zijn. Én met weten tegen wie je praat. Dan weet je ook hóé je moet praten. Een sportclub die met een Instagramcampagne jongeren wil bereiken, kiest logischerwijs een andere toon dan een notariskantoor dat zich op ondernemers richt. Je tone of voice moet aansluiten bij de leefwereld, verwachtingen en de taal van je doelgroep. Wat vinden jouw (potentiële) klanten prettig? Wat wekt vertrouwen bij ze? En wat juist niet? Elke organisatie – van Timmerbedrijf Harrie Hamer en Zn. tot ASML – heeft in principe dus zijn eigen tone of voice; een unieke stem in ondernemersland.

Keuzes, keuzes

Een goede tone of voice is geen kunstje dat je opvoert. Het is het resultaat van een set bewust gemaakte keuzes in het verlengde van jouw bedrijfsidentiteit. Ben je bijvoorbeeld informeel of juist formeel in je communicatie naar buiten toe? Serieus of speels? Direct of beschouwend? Dat alles zie je idealiter terug in die ene, alleszeggende stem. En er is daarbij – laat dat duidelijk zijn – geen goed of fout. Zolang jouw uiteindelijke stem maar past bij wie je bent én wie je aan wilt spreken.

Kies dus echt voor formuleringen die natuurlijk aanvoelen. En blijf weg van gekunstelde en voor jou onnatuurlijke taal. Mooie bijkomstigheid: door op papier jezelf te blijven, ben je automatisch ook consequent in jouw toon naar buiten toe. En dat wekt vertrouwen en zorgt voor geloofwaardigheid. Dan meteen nóg een tip: wees niet bang om op dit vlak ‘anders’ of ‘te uitgesproken’ te zijn. Als dat ‘andere’ geluid past bij wie je bent, dan kan het je namelijk juist helpen om jóúw publiek te vinden. Wat dat betreft eigenlijk liever te uitgesproken dan inwisselbaar. Dus val op, sta voor wie je bent en wees eventueel gewoon die solist. Zolang je jezelf maar blijft.

De tone of voice-tabel van Strooploos

Bij Strooploos hebben we met veel verschillende bedrijven te maken. Om al hun verschillende toonprofielen scherp te krijgen, te vangen en goed vast te leggen, gebruiken wij een soort assentabel. Daarin plaatsen we aan weerszijden de uitersten van allerlei basistonen; formeel vs. informeel bijvoorbeeld, en serieus vs. speels. In samenspraak met de klant bepalen we vervolgens op welke plekken op de assen de specifieke organisatie ongeveer staat. Zo vormt zich een profiel dat houvast biedt voor al alle communicatie. Geen keurslijf, maar wel een duidelijke richting. Zodat iedereen die voor of namens de organisatie schrijft, weet welke toon de muziek maakt.

Een voorbeeld van een tone of voice-tabel.

Benieuwd welke toon bij jouw organisatie past? Of wil je weten hoe je jouw tone of voice herkenbaar maakt in al je communicatie? Neem contact met ons op via https://www.strooploos.nl/afspraak-maken.